schermafbeelding2024 07 04om15.00.59

NOGA bezorgd over stijging aantal spelers dat hulp zoekt bij verslavingszorg

Leestijd: 1 min.

De Nederlandse Online Gambling Associatie (NOGA) heeft met zorg kennisgenomen van de nieuwe Kerncijfers Verslavingszorg 2018 – 2023 van het Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem (LADIS). Volgens deze cijfers neemt het aantal personen in de verslavingszorg met gokken als primaire problematiek toe. In 2023 ging het hierbij om 2456 personen, een stijging ten opzichte van de 1920 personen in 2022. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door een uitbreiding van het aantal aanleverende instellingen, al signaleren ook de instellingen die al langer informatie aanleveren een lichte stijging. Gokproblematiek is goed voor een aandeel van 4% van de totale problematiek in de verslavingszorg. 

Eric Konings, directeur a.i. NOGA: “Uit de vandaag gepubliceerde cijfers blijkt dat er na jarenlange daling nu een stijging te zien is van het aantal gokverslaafden in de verslavingszorg. Hoewel de groei voornamelijk veroorzaakt wordt doordat er meer instellingen cijfers zijn gaan aanleveren geeft dit wel reden tot bezorgdheid. Immers, gokken moet een veilige en verantwoorde vorm van entertainment zijn voor alle Nederlanders, en 2456 personen die om hulp hebben moeten vragen zijn er 2456 te veel. Zoals we ook vorig jaar stelden moeten deze cijfers wel met voorzichtigheid worden geduid, omdat het vaak geruime tijd duurt voordat personen bij problematisch speelgedrag aankloppen bij verslavingszorg. Zoals de dalende trend van de laatste jaren geen reden waren tot juichen, zijn deze cijfers dan ook evenmin reden tot paniek.”

“Ook is van het gros van de personen sowieso niet bekend waar zij gokproblematiek ontwikkelden, en maken de cijfers geen onderscheid tussen of de gokproblematiek is ontstaan bij legale en het illegale online aanbod. Voor een fact-based debat over gokverslavingsproblematiek zou het enorm helpen wanneer dit inzichtelijk zou worden. Ondertussen blijft NOGA zich inspannen voor een verantwoord kansspelaanbod in Nederland, zoals in onze samenwerking met AGOG. Onze leden staat immers voor een veilige online kansspelmarkt.”

Direct lid worden van NOGA?

Dit kan op drie verschillende manieren: middels een regulier lidmaatschap, een geassocieerd lidmaatschap of een B2B-Partnership.

Ik wil lid worden