hero dice

Online Kansspel Barometer: Legalisering online gokken werkt

Leestijd: 2 min.

Den Haag, 22 mei 2023 – Sinds de legalisering in 2021, laat de online gokmarkt steeds meer tekenen van volwassenheid zien. Dat blijkt uit de jongste editie van de jaarlijks door IPSOS uitgevoerde NOGA Online Kansspel Barometer. Uit het consumentenonderzoek komt naar voren dat het aantal gokkers onder de ondervraagden groeit, terwijl het aantal ondervraagden dat bij een aanbieder zonder vergunning speelt, daalt. Zo blijkt 94% van de ondervraagden die sinds de opening van de legale online gokmarkt hebben gegokt, dit te hebben gedaan bij aanbieders met een vergunning. Het overgrote deel kiest daarmee voor een veiliger en verantwoorde omgeving, met bescherming en een zorgplicht voor de aanbieder.

Online gokkers meer bewust van de risico’sDe barometer laat ook zien dat onder de ondervraagden het aantal online gokkers iets is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Ook nam onder jongvolwassenen het aantal online gokkers toe. Daarnaast lijkt de zelfregulering van gokaanbieders op het gebied van reclame wel te hebben gewerkt: Nederlanders zagen minder gokreclames. Naast de bemoedigende cijfers op het gebied van gokreclames is het aantal risicospelers stabiel, hoewel daar onder jongvolwassenen wel een lichte stijging te zien is in het aantal gokkers dat wel eens liegt over zijn gokgedrag of dat meer uitgeeft dan zij zich vooraf had voorgenomen. Ook vinden Nederlanders dat aanbieders een belangrijke rol hebben in het voorkomen van gokproblemen. Bijna 9 op de 10 ondervraagden vindt dat aanbieders goede informatie moeten geven over online gokken en de risico's die hieraan verbonden zijn.

HerkenbaarSinds de opening van de legale markt in oktober 2021, is de herkenning van legale aanbieders echter niet of nauwelijks gestegen voor het grote publiek. Zelfs met veel ongerichte reclame voor online gokken, weet ruim twee derde van de gokkers nog steeds niet hoe zij een aanbieder met een vergunning kunnen onderscheiden van een aanbieder zonder vergunning. “Hier ligt echt een belangrijke taak voor ons allemaal. Of je nou al wel of niet eerder gegokt hebt; het moet zo makkelijk en duidelijk mogelijk zijn om vergunde veilige aanbieders te kunnen herkennen. Zeker als straks die herkenning door het komende reclameverbod weer achteruit gaat”, aldus Peter-Paul de Goeij, directeur van NOGA.

“Het is goed om te zien dat de positieve effecten van de legalisering steeds zichtbaarder worden. Maar nog steeds is het vandaag de dag te makkelijk om als online gokker in de klauwen van de georganiseerde misdaad terecht te komen. Zo maken niet vergunde aanbieders nog steeds online reclame, ook via grote zoekmachines. Er zijn vele tienduizenden niet vergunde goksites actief waar ook Nederlandse gokkers terechtkomen en in de problemen komen. Het is aan ons om gezamenlijk met de overheid, de komende jaren het vergunde aanbod nóg veiliger te maken en zo online gokkers nog beter te beschermen – dit terwijl het vergunde aanbod wel aantrekkelijk genoeg blijft om hen weg te houden bij de illegaliteit.”

Download de barometer hier

Direct lid worden van NOGA?

Dit kan op drie verschillende manieren: middels een regulier lidmaatschap, een geassocieerd lidmaatschap of een B2B-Partnership.

Ik wil lid worden